Site icon Blackapple Servis

Yeni başlayanlar için parrot ar. drone…

Bu klavuz veya kısa bilgilendirme parrot ar. drone 2.0 için yazılmıştır aşağıdaki bilgiler ile gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra daha rahat ve stabil uçuşlar yapabilirsiniz.

Öncelikle Bu yazıyı yazan Ekşi Sözlük yazarı  nickli arkadaşa çok teşekkür ederiz gerçekten yeni başlayanlar için önemli bir klavuz olmuş bizde paylaşmak istedik.

1- ar. drone 2.0 alın, ilk model test maksatlı demek abartı olabili, demo denilebilir, apple’ın ipad ve ipad 2’si gibi düşünün.
2- ilk modeli 650-700tllik fiyatlardan geçirerek satmaya çalışan yerler var, uzak durun, akıllı olun.

3- nerden alabiliriz?

iyi soru, hepsiburada.com güya ilk getirecek siteydi, nerdeyse 2 ay beklettiler, en sonunda stoklarına girdi, aldıktan sonra da 3-4 gün kredi kartı onayı için bekletince, siparişi iptal edip, bunlardanistiyorum.com’dan aldım. 25tl gibi daha düşük bir fiyattan geldi, hemen sipariş onayı ve süper hızlı kargolama, aldıktan sonraki gün elimdeydi. 785tl fiyattan aldım, malesef türkiye fiyatı biraz tuzlu, usa’da $300 gibi bir fiyatla satılıyor, euro bölgesinde olduğumuzdan olsunda 300 euora ya eş değer olsun, 670tl gibi bir rakam eder, en az 100tl fazla fiyattan satılıyor ama yurt dışından getirtilmesi durumunda, amerikadan gelmelerde kutusuna $80-$90 civarı kargo bedeli ödeneceğinden şu şartlar altında en mantıklısı türkiye içinden almak. (kuşun kafamdaki ederi 500-600tl arası, malesef bu güzel meret aradaki türkiye farkını verdirtmeğe değiyor.)

4- cihaz teslimatı olduktan sonra, kurmak için birşey gerekmiyor, internetteki out-of-box videolarına bakılabilir. ana taban gövde -pervaneler ve motorları monte edilmiş halde geliyor-, tabanın yanında, outdoor hull ve indoor hull, dış uçuş gövdesi ve kapalı alan gövdesi de sete dahil olarak geliyor. kutu içerisinde dil çokluğundan kalın gibi gözüken, oysa cok kısa, 16 sayfalık bir kullanım kılavuzu, enerji kaynağı pil ve pil için sarj cihazı, cihazın değişik ülkelere uygun priz kafaları ile beraber geliyor.

5- pil

temel sorun veya kritik nokta, cihazın en falso olduğu konu pil dayanma süresi. orjinal pili 1000mah’lık bir pil ve uçuş sırasında ar. drone bu pili nerdeyse içiyor, 8-10 dakika arasında bir uçuş süresi var. 2.0 ile ilk versiyonun pilleri, sarj cihazı farklı yapılmış cihazı almadan evvel mutlaka yedek pil stoklanması gerekiyor. ben biraz enayilik edip, ta amerikalardan orjinal pilinden bir tane yedek getirttim. neden enayilik, sonuçta pilin gücü aynı, uçuş zamanı aynı, sarj zamanı, herşey aynı. gerçi tek gelen pil değildi, bu yüzden durumu biraz kurtarıyorum.

şimdi tavsiyem, hong konglu abilerimizden, modlanmış piller almak. bir tane 1550 mahlık pil aldım, nerdeyse 20 dakika boyunca uçuruyor, 15dk yı geciyor, zaten tek pil ile 15dklık ucuş zamanı kabul edilebilir. bu özel pili deneme maksatlı aldım, kendi sarj cihazı ile geliyor, kırmızı ile sarja başlayıp, adaptörün üstündeki 3 ışığın yeşile dönmesinceye kadar sarj olması gerekiyor, 3 saat +/- 30dk lık sarj zamanı var. bu pil ilerde patlar mı bilmiyorum, patlarda başıma birşey gelirse, davacım olun hakkımı arayın. gerçi hong konglulardan birşey alamazsınız ama olsun. adamlar 1550mahla kalmamış, 2200mahlık ar. drone pilleri yapmış. 25dk civarında bir uçuş zamanı yapar, bu kadar yoğun uçuşa parrot ar. drone dayanır mı bilemiyorum, dayanır gibi duruyor, o yüzden bu pillerden 2 adet getirtmekte fayda var. hepsine uyan özel bir sarj cihazı var, o cihazın da alınması gerekiyor. 1 adet 1550mahlık pil, 2 adet 2200mahlık pil ve kendi orjinal pili ile 1 saatin üstünde bir uçuş zamanı elde edilir, hafta sonu parrot keyfi için harika olur.

bu özel -ve bazen kendi pilleri- piller için bir önemli not, uçuş sırasında ekranın tepesinde pil yüzdesini görebiliyoruz, pilin kapasitesi %30 civarına indikten sonra, parrot u alçaktan uçurmakta fayda var. kendi pilinde de oluyor, enerji göstergesi %30larda takılmışken pil birden bitiveriyor, havada yüksekte iken, parrot yere çakılıyor. bazen pilin yüzdesini gösteren alıcıda sorun oluyor. malesef cihazla ilgili bir sıkıntı ama birazcık dikkatle üstesinden gelinebilecek bir mevzu, önemli bir sorun değil.

6- yazılım

app store da veya android market’te, ilk indirilecek yazılım ar.freeflight. ara yüzü güzel, kullanım kolaylığı yüksek ama arka planda, özellikle bağlantıda, default ayarlarında sıkıntıları olan bir yazılım. en kötüsü ios 6 ile sorunları var, 2 gün önce yapılan güncelleme de ipad için sorunlarını çözebilmiş değil. iyi haber, kullanımı çok kolay. ayrıca yazılmış özel yazılımlar var, şimdilik onları denemedim, ilerleyen günlerde onlarda denenecek, izlenimler paylaşılacaktır.

7- kutudan çıkartma, ilk kurulum, kontrollerle (ipad, iphone, androidphone) ilk bağlantı, ilk uçuş

out-of-the-box yaptıktan sonra, elimizde daha önceden hazırladığımız, sarjı dolu olan pillerden birisini, ana gövdenin ortadaki pil yuvasına yerleştiriyoruz. (ilgili videolar youtube da görülebilir.) pilin cihazla bağlantısını sağladıktan sonra, üzerinde usb girişininde olduğu sabitleyici kayış ile sabitliyoruz. pil takmadan sonra cihazı nerde uçuracaksak, uçurduğumuz ortamla ilgili üst gövdeyi takıyoruz. (hatırlayın, bir kapalı mekan üst uçuş gövdesi var, bir de açık mekan üst gövdesi, 2 tane farklı üst gövdemiz var.) muhtemelen kutusunda, dış mekan üst gövdesi takılı gelicek. bunu çıkartmak ilk seferde biraz zor olabilir, anlatıyorum, iyi dinleyin. gövdeler, arka tarafta bir mıknatıs ile alt gövdeye yapışmış haldeler. mıknatıslı olduklarından arkadan kaldırınca hemen alt gövdeden hemen ayrılıyorlar, ön tarafı çıkartmak ilk seferde karışık gelebilir. üst gövdelerin ön kısımları, burunları delik, alt gövdeye yapışık olan ön kamera bu delikten içeri giriyor. arka tarafı, mıknatıs bağlantısını ayırıp, üst gövdeyi arkadan kaldırdıktan sonra, önden birazcık özenle, ileriye doğru itekleyince, alt ana gövdeden hemen ayrılıyor, çıkıveriyorlar. video linki ekleyeceğim, alet ilk geldiğinde heyecan yapıp, köpük yapıya zarar vermemekte fayda var. kolayca ayrılıyor gövdeler, endişe etmeyin. gövde çıkartırken dikkat edilmesi gereken bir nokta, üst gövdelerin arka alt kısmında yer alan mıknatıslarının üst gövdeye alttan yapıştırılmalı olduğu detayı. bazen manyetizma bu yapıştırıcıdan kuvvetli oluyor ve mıknatıs alt gövde üstünde kalıyor, üst gövdenin mıknatısı yerinden çıkıyor. bu yüzden üst gövdeleri değiştirme veya pil takma sırasında, üst gövdeyi çıkarttıktan sonra mutlaka bu gövdenin altına bakın, mıknatıslı kısımın yerinde olup olmadığını görün.

pili taktık, 10-20 saniye arası bekleyin, burada ar. drone 2.0, tek kelime ile ”cool” bir aksiyon yapiyor, pervanelerini 10-15 derece arası oynatıyor, işi yaparken siborg vari bir ses çıkartıyor. ilk duyulduğunda ”oh be, iyi ki almışım, tonla param boşa gitmedi” yorumunu yaptırtmıştı, valla, şaka yapmıyorum. bu işlemi beklemeden gövdeyi takabilirsiniz, pervaneler ile temasın bir zararı yok. yanlışım olmasın ama üst gövdelerden herhangi birisi çekirdek alt gövdeye akılmadan parrot ar. drone 2.0 havalanmıyor, buraya dikkat edelim.

bundan sonra geldik, kontroller olarak kullanacağımız smartphone veya ipad veya iphone veya bir android cihaz ile parrot ar drone bağlantı kurmaya. parrot ar. drone, pili takıldıktan sonra bir kablosuz ağ oluşturuyor. telefonun veya tabletin wireless ayarlarından bu ağ bulunup (parrot 2.0 gibi fark edilir birşey) bu ağa bağlanmak gerekiyor. parrot ağına bağlanmak için şifre istemiyor. güvenlik sorunu oluşturur mu, programın arayüzü içerisinde pairing var, şifrelemeyi görmedim. zaten başka birinin girmesi gibi bir durumda olmadı. ilk bağlantıyı ipadim ile kurduk, sonrasında iphone ile bağlanamadım. belki pairing ile ilgiliydi çünkü pairing açık iken başka bir cihaz bağlanamadı, odtü bilgi işlem’in (bkz: computer center) dehaları sağ olsun, önce bir samsung galaksi s2 bağladık, sonra da iphone bağlantı kurabildi.

parrot’un ağına bağlantıktan sonra freeflight programını açıyoruz, programın ana ekranında 6 tane kutucuk var, sırası ile piloting, ar. drone academy, photos videos, ad.drone update, games, users videos&photos (sonuncuya dikkat, bunlar ar drone’un kamerası ile çekilen görüntüler, programın bu bölümü tıklandığında görüntüleniyorlar ama buradan silme opsiyonu yok, çok saçma bir şekilde ios menüsünden photos a gidip, ar drone’un çektiği fotografları ve videoları oradan silmek gerekiyor.) kuşu uçurmak için piloting kısmına girmek gerekiyor. ardrone un kablosuz ağına bağlanmış olsak bile ilk tıklamalarda wi-fi bağlantı kurulmadı uyarısını verebiliyor. 1-2 sefer denedikten sonra, drone ile bağlantıyı kuruluyor. kendi adıma ipad de bağlantıda ciddi bir sıkıntı yaşadım. ios 6 dan mı kaynaklanıyor, yoksa başka bir nedenden mi bilmiyorum, çözemedim ama piloting ana ekranında, ar drone a bağlantığım zaman, ana ekranda gözüken ön kameranın görüntüsünü alamadım. ipaddeki freeflight’in piloting ekranında ön kameranın gösteriğini göremiyorum, blank, karanlık bir sayfa ve kontroller butonları gözüyor.

burada ipad’de yukardaki problemden dolayı fark edemediğim güzel bir ilk an duygusu daha var. piloting e girildiği zaman, ön kameranın görüntüsü smartphone veya -şimdiye kadar görmedim ama- ipad’in ekranına canlı olarak yansıtılıyor. ipad’de göremedim, ilk seferlerde iphone’da göstermedi ama sıkı durun, samsung galaxy s2 şak diye gösteriverdi, iyi dalga konusu olduk. sammyciler hemen sevinmesin, iphone ve ipad’in gelen dokunmatik kontrolu daha başarılı.

uçuş ekranına kazasız belasız vardıysak, alt tarafta takeoff, üsttede emergency var. emergencyyi benim gibi keklik yapıp, 3-4 metre yüksekte uçuyor iken tıklamayın. çünkü anında tüm motorlardan gücü kesiyor, parrot hızlı biçimde yere düşüyor, doğrusu çakılıyor. emergency ye çok gerekli olmadıktan sonra asla dokunmayın. ilk uçuşu başlatmadan evvel yapılması gereken bazı ayarlar var. piloting ekranının üst kısmında settings ikonu var. burayı seçtikten sonra, programın uçuş ayarları arayüzüne geçiyoruz. dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var, alt gövdeye takılmış olan üst gövde, hull tipi, outdoor mu, indoor mu, hangisi takıldıysa dikkatle secilmeli. ayrıca drone’un nerede uçurulacağı da, indoor mu, outdoor mu, secilmeli. bu arada indoor u evin içi olarak algılamayın, salonda filan oluyor ama koridorda uçmuyor, yarattığı hava akımı çok büyük, indoordan kasıt spor salonu, kapalı hangarlar vs.

bu önemli ayardan sonra, bir başka önemli ayarı yapalım, joypad modunun aktif edilmesi. eğer joypad modunu aktif etmezseniz, cihazı sadece iphone veya ipad in hareketlerine göre uçurursunuz. uçuş(piloting) ekranında sol taraftaki noktaya basıp, iphone veya ipad i sağa sola tilt yaparak uçurursunuz ki, bu ilk sefer parrot ar. drone uçuracaklara asla tavsiye etmediğim bir yöntemtir. einstein kafasında olup, flash hızında öğreniyor değilseniz, ilk uçuşta tiltinge bulaşmayın. kaza yaparsınız, dişli çatlatırsınız, yazık olur.

ayrıca yine bazı şeyleri deaktife etmek gerekiyor. auto-recording modu -yani uçuşa başladığında otomatik olarak kayıt yapma- kapalı olmalı. kendi kendine sormadan kayıt yapma, hem yer kaplıyor, hem sistemi yoruyor, çabuk pil bitmesi, wi-fi sorunları vs. hem görüntü kaydı hem uçuş, aynı anda yüksekte gerçekleşiyorsa, biranda drone ile sinyal kesiliyor, alet kafasına göre hareket etmeye başlıyor. tehlikeli, kayıt işini kendinize göre ayarlayın. aletin 2 tane kamerasi var, ön kamera 720p kayıt yapıyor. hd olayı, biraz sözde kalıyor, kayıt geniş açı olduğundan çok muhteşem yüksek çözünürlüklü kayıtlar değil ama tatmin ediciler. alt kamera malesef yine sucks. ayrıca ön kamera ile fotografta çekilebiliyor, fena değil, kullanılabilir. video cekimi cok sallandırmadan uçurulduğunda güzel oluyor. usb bellek desteği var, denemedim. kablosuz ağa göre daha mantıklı bir secim olabilir. dediğimi unutmayın, kalkış sırasında auto-recording modu deaktif olsun.

ikinci deaktif edilmesi gereken şey, flip, türkçesi ile takla. bu drone, güvercin gibi, hatta ondan daha güzel takla atıyor. flip ar. drone’un en keyifli özelliği. takla atması, ekrana çift tıklıyorsun ve drone takla atıyor, bu kadar. parrot kendini yenileyen ve geliştirebilen bir şirket, ilk aldığımda yazılımda tek yönlü takla vardı. şimdi 4 yönlü takla atabiliyor, ön-arka-sağ-sol takla atma fonksiyonu var. flip cok güzel ama 1- pilin canına okuyor 2- cihaz stabilite sağlamada zorlanabiliyor. kendi pili ile flip yaptırmak zaten pil ömrü için felaket, özel pille yapılınca, özel pil daha ağır, büyük olduğundan takla sonrasında denge sağlamada zorlanabiliyor. yanlış anlaşılmasın, ar. drone 2.0’in flip fonksiyonu genel olarak çok başarılı, keyifli ama dikkatle kullanmak gerekiyor. zaten arayüz içerisinde hızlıca ulaşılıp, tekrar ana uçuş ekranına dönülebiliyor. uçuş ekranından çıkmadan, transparan biçimde ayarlara gecilip, flip aktive edilip, yön secilip ana ekrana dönüp takla atılıp, tekrar hızlıca deaktive edilebiliyor.

deaktive edin diyorum, çünkü yanlışlıkla hızlıca ekrana çift dokunduğunuz zaman ar drone flip yapmasını istemediğiniz halde flip yapabiliyor. alçakta iken ciddi bir sorun, çünkü bazı taklalardan sonra, ar drone toparlanabilmek için 1-2 metre irtifa kaybedebiliyor. yeni güncellemeden sonra pilin kapasitesi %30 altında iken ar drone flip yapmıyor ama kalan pil yüzdeleri çok sağlıklı değil, bu sebeple ar drone yanlışlıkla, gerçekte pil kapasitesi cok azalmışken flip yapabilir, peşinden yere çakılabilir. çakıldı ondan uyarıyorum. flip i aktive etme anlarına dikkat edin.

ilk uçuş:

dediğim temel ayarları yaptıktan sonra ilk uçuşa geçebiliriz. ilk uçuş için bazı önemli detaylar daha var. uçma ile ilgili herşeyin ilki çok risklidir, uçan ve uçuran için tehlike arz eder. drone’umuz uçuş tarihinin dev makinelerini düşündüğümüzde ne kadar minicik gözükse de, uçmanın temel yasalarından bağımsız değil. ilk uçuş burada da riskli ve tehlikeli. uçurana yönelik tehlikeler, o hızda dönen plastik pervane göze girerse kör edebilir, yarım kiloluk bir agırlık kafaya düşerse kanatabilir, tabi bunları başarabilmek için ekstra çaba göstermek gerekiyor, bu durumlarda minimal risk söz konusu, kullanıcıya yönelik küçük risklerin yanında, daha ciddisi, mala yönelik olanlar, yani quadrikopter in kırılması, hasar görmesi söz konusu. bu yüzden ilk uçuş için, sakin, geniş sayılacak bir mekan, 50 metre capında acık, az rüzgarlı bir düzlük secilmeli. hava karanlık olmamalı, çünkü karanlıkta sensörlerin pozisyon algılamasında sorun olabiliyor. etrafta ağaç veya bayrak direği olmamasına, ayak altında gezen boş, amaçsız tiplerin sayısının az olmasına özen gösterin. ar drone’u düz bir zemine, kamerası ileriye bakacak sekilde koyun ve 1-2 metre gerisinde durun. burada piloting ekranında ayarlara hızlıca geri donun ve ”flat trim” i secin, anlık kalibrasyon yapsın, hissettirmiyor. (flat trim olmadan da sorunsuz uçuyor, yapmazsak bir zararını görmedim.)

evet, tüm şartlar sağlandı ise, gerekli ayarlar yapıldı ise, take off’u tıklayınız. droneumuz biranda yarım metre yükselecek, çok seri biçimde yükseliyor, hissedilir bir hava akımı yaratıyor, şaşırtacak. piloting ekranında sağ taraftaki nokta, sağa-sola dönüş, yukarı ve aşağı, yükseliş-alçalış için kullanılıyor. noktanın üzerine parmakla dokunulup yukarı çekildiğinde yükseliyor, aşağı çekildiğinde alçalıyor. döndürmeye dikkat edelim, yine noktaya parmakla basılıp, tam olarak sağa çekme veya tam olarak sola çekme yapılınca dönüyor. açı vererek, parça parça çevirmeye çalışmak vs. tarzı eğlemler ile düzgün dönüş yapılamıyor. 4 ana yön var, yukarı-aşağı-sağ-sol, ilgili sağ buton bu yönlendirme ile hareket ediyor. kullanırken tercihen baş parmakla dokunun (istersen hafifçe bastır) sağa çek, sağa doğru dönsün, yukarı çek yükselsin. bu butonu kullanmaya, tecrübe ile kolayca alışılıyor.

gelelim sol taraftaki kontroler butonuna, sıkıntılı olan bu taraf. cunku parrot u ileri geri, saga sola götüren bu kontroller. tilt olayını kapatın dedim, çünkü ilk ucuşta tilt açık olursa, sol taraftaki noktaya parmakla basıp, iphone veya ipad i sağa sola, ileriye geriye eğerek yön vermek gerekiyor. böyle bir uçuş kontrolü de, ilk deneyimleyen için kolay öğrenilebilen bir yöntem değil. ilk kullanım için, yeni başlayana önerim, açık alanda drone’u sağ buton ile biraz yükselttikten sonra, birazda uzağında durup, sol butuna gecerek yonlendirmeye çalışın. sol butonu yukarı itince uzaklaşıyor, kendine doğru cekincede yaklaşıyor. sağa cekince saga doğru yan uçuş, sola doğru cekince de sola doğru yan uçuş yaptırılabiliyor. tabi bütün yönler arasında yumuşak geçişler söz konusu. hafif yukarı ve sağa doğru itilince ar drone ileri ve sağa doğru gidiyor. aynı zamanda, sağ buton ile yükseklik ve kendi etrafında dönme fonksiyonları kullanılabiliyor, ustalık arttıkça hepsini birlikte kullanıp, göze de keyif veren bir uçuş stili elde ediliyor, parrot ar. drone’u güzel yapan şey işte bu uçuş deneyimidir.

(önemli not: sol buton kontrolünde, yönler tam tersi şekilde de olabilir. yani kendine doğru cekince kuş uzaklaşıyor, ileri itince yaklaşıyor olabilir, bu yüzden ilk uçuşta cihazla aranıza biraz mesafe koyun dedim.)

ilk pil zaten ilk uçuşun heyecanı ile hemen bitiveriyor. kendi orjinal pili ile 8-10dklık bir ilk test uçuşu yapın. pervanelere uzaktan bakın, titreme, vs var mı. biraz alıştıktan sonra 2. uzun ömürlü pile ve daha uzun bir uçuşa gecilebilir veya benim yaptığım gibi 2. orjinal pile geçin. 2. uçuşa geçildiğinde el daha cok alışacak. uçurmayı öğrenmesi çok kolay ama zor olan ar drone a kaza yaptırmamak, inanın bu ikincisini öğrenebilmek kolay değil… aslında sevgili dostum poturgilinpotur’un da belirttiği gibi -yine kendisini andık- cihazı uçurmak adına bizim yaptığımız pek fazla birşey yok. nerdeyse %95 oranında yazılımsal bir uçuş söz konusu, temel uçuşu, kendi kendine yaptırılan hovering ile çözmüşler. çünkü butonlarla temas kesildiğinde ar. drone anında sabit uçuşa geçiyor. anlık dönüşlerde hep pozisyonu, sabitlemeyi, ince ayarları kendi yapiyor. yapabildiğimiz tek şey, yükseklik ayarlama, kendi etrafında dönme, ileri geri uçma, sağa sola doğru paralel uçuşlar. ama inanın bana, tüm bu kısıtlı uçuş kontrolleri bile bana, anoktalenize, böylesi kallavi bir entry yazdıracak kadar keyifli bir deneyimdir.

nasıl anlatsam, pazar günü sevgiliyle, aile kuran dostlarımız eş, çoluk cocuk, kayinvalideyle, diğer tercihleri olan arkadaşlarımız da diğer tercihleriyle, güzel bir cimenliğe gidip bu kuşu bir saatliğine keyifle uçurabilir. stresli işlerde çalışanlar, gün batımından evvel bir düzlüğe yetişebiliyorlarsa, iş stresinin üstüne ilaç gibi gelen bir kısa uçuş yaptırabilirler. çabuk bıkılabilecek bir oyuncak değil, çünkü uçuş çeşitliliği fazla, çok yükselebiliyor, geniş alanlara hakim olabiliyor, görüntü alabiliyor. ayrıca her uçurulan nesnede olduğu gibi, daha fazla hakim olunuyor, daha çok keyif veriyor. single-flight, tekli uçuşa dair herşeyi geride bıraktıktan sonra, ar drone sistemi içinde bazı oyunlar yapmışlar, şu sıra çok popüler,augmented reality olayı var, dogfight gibi aksiyonlar var, bunlara giremedim. henüz o düzeyde değilim ve ayrıca partner yok.

(ankara içinde parrot ar. drone’cu arkadaşlarla seve seve aksiyon düzenleyebiliriz.)

8- modlama&tamir&bakım

keyifli bir final bölümüne geldik. ar. drone, honda’nın arabalarına benziyor, modlamaya çok müsayit, yatkın. modlamaya başlamadan evvel, cihazı parçalarına ayırabilmek için, özellikle pervaneleri, shaftlarla bir tutan metal kıskaçları cıkartabilmek icin parrot ar drone 2.0 (ve 1.0 uyumlu) bakım setini almak gerekiyor. çok para, gerek yok, başka, evden birsey uydururum diyen deneyebilir.

geldik en önemli kısıma. yukarda yazanların piloting kısmını az çok internette bulabiliyorsunuz ama bakım ve idame kısmı, modlama tecrübe ile oluyor. ilk modlamayı piller ile yaptık unutmayın. pilleri update etmek elzem bir değişiklikti. pilden sonraki ilk ciddi modlamamız, döndürme saftlarının pirinc görünümdeki bileziklerini, gümüşümsü sıkı bileziklerle değiştirmek, iniş takımlarının altına yumuşak süngerler yapıştırmak ve motorlara toz koruma başlıkların takılması, sonuncusu, toz koruma başlıkları aslında eski plastik walkman kulaklıklarının kapşonları gibi parçalar. göreceli olarak yapılması kolay bir modifikasyon, upgrage. göreceli olarak kolay, çünkü yapmaya başladıktan sonra 1 saat zamanımı aldı. inişi yumuşatacak, iniş takımlarının altına yapıştırılacak, bir yüzü yapışkanlı süngerler en son takılıyor. önce pervaneler sökülüyor, sonra ana büyük plastik dişli sökülüyor, peşinden shaft çıkartılıp, shaftın ucu ile motora gömülü duran, shaft ı sabitleyen pirinç bilezikler sökülüyor. yerine yenileri (shaftlarımız eskidilerse, dişli setinden gelen yeni shaftlarla değiştirilebilirler.) takılıyor. dikkat, bu bilezikler cok kücükler, halının üstüne düşerse bulmak mucizeye kalabilir. piyango çıkmadı ama yere düşen bir tanesini bulabildim, kendimi şanlı sayıyorum, siz o riski almayın. keza pervaneleri, shaftlara tutturan, minik siyah metal kıskaçlar da, takma sökme sırasında hemen fırlayıp kaybolabiliyor. bunları takması, çıkartması ayrı ömür törpüleri. drone tamir setinden gelen, sırf bu işe yönelik bir tornavidamsı alet var ama pek işe yaramıyor, bu aletle beraber el becerisi gerekiyor. pervane metal bileziklerini sökerken dikkatli, sabırlı olun, göze ve halıya fırlamasınlar. kaybolurlarsa sorun değil, yedekleri pervane setinde, dişli setinde, bolca mevcut. kaybolmaları panik nedeni değil, takılma ve asıl sökülmeleri sorun. shaftın pirinç bilezikleri de, güncellenen yeni bilezikleri de kaybolmasınlar,(eskileri, yenilerin kutusuna koymakta fayda var, lazım olabilirler.) bunlar değiştikten sonra, ana plastik dişli shaftın üstüne tekrar geciriliyor ve en sonunda pervane tekrar yerine takılıyor. shaft ı metal kıskacla pervanenin üstünde sabitlerken dikkat, shaft ı mutlaka en alttan itekleyin, geri kaçabiliyor. alttan itekleyince tepesinin hemen altındaki kıvrımlı, dar kısım, pervanenin üstünden, sabitleyici minik metal kıskacın oturacağı bu dar kısım acığa cıksınki, metal kıskaçları daha rahat yerleştirebilinsin. yazarken zor, takarken daha zor, deneme yanılma ile öğreniliyor, biraz can sıkıcı şeyler.

en önemli bir başka kısım, parrot ar drone’u tamir etmek:

bu kuş, düşmek için yapılmış. sertte düşebiliyor ama kolay kolay kırılmıyor. çok sert düşüp kırılsa bile tamamen modüler yapıda olduğundan kolaylıkla tamir oluyor. kazalar, düşme, parçalanma konularında müsterih olun. ikinci uçuruşumda, hıyar gibi gece karanlığına kaldım, uçurduğum düzlükte, hemen yan tarafımda bayrak direği vardı. önce bayrak direğine 2 kez çarpıp düştü. kendi kendime ”drone ne kadar sağlammış” diyordum. sonra karanlıkta kontrolü kaybedip -dikkat, hıyar gibi ikinci uçuruşumda gece uçuruyorum- ağaçların arasında dalıverdi. tabi anındayere çakıldı. ağaç kazası bana parrot ar drone’un en kolay kırılan parçasını gösterdi: motorun küçük metal dişlisinden gücü alıp pervaneye ileten ana büyük plastik dişli. bundan 2-3 set alıp yedeklemek gerekiyor (bir sette 4 tane dişli, 4 tane shaft, 10 civarında pervane üstündeki minik metal kıskaclardan var). çünkü ilk büyük kazada bir tanesi ikiye parçalanmak üzere, diğeri dişlerinin bazıları kullanılmaz hale gelme şeklinde iptal oldu. dünde aninden pil bitmesi yüzünden yüksekten düşme sonucu 2 dişli daha iptal oldu. bir dişli seti tamamen değişmiş oldu. ar dronecular mutlaka bu yedek parcadan zulalasınlar, gerçekten gerekli oluyor. değiştirmesi çok zor değil, tek sıkıntı, pervaneyi shafta sabitleyen o sinir metal kıskacı cikartmak, dişli değiştikten sonra, yenisini yeniden takmak. yeni kıskaçlar dişli setinden bolca cıkıyor, yenisini takmak, eskisini çıkartmaktan daha kolay.

en hassas büyük plastik dişliler dedik, zamanla, uzun uçuşlarda yıpranmaya da evlerişliler. büyük dişliler dışında, kazalarda pervaneler kırılmadı ama birazcık yıprandılar. sevgili dostum, ağabeyim poturgilinpotur -yine andık-, ”bu neki” diyip, ar drone 5 metre yüksekte uçarken emergencye basınca kuşumuz durumu acil sanıp, enerjiyi kesti ve oradan yere çakıldı, kaza sonrasında sol ön motor gevşedi. çalışırken ciddi titreme yapıyor, uçuş sırasında sallanıyordu. tamiri için, önce alt gövde bağlantısının gevşediğini sandım, lakin gevşeyen kısım, motoru iskelete bağlayan vidalarmış, sıkıştırınca bu sorun çözülüverdi. yedek parçalar arasında, ana karttan sonra en pahalı kısım alt gövde, çünkü kamera birleşik olarak geliyor, ayrıca takılması içinde, tüm kartlar, navigasyon board ve ana kart sökülmesi gerekiyor. ana gövdeyi sakatlamamakta fayda var. şu anda droneumuzun uçuşları fena değil, tamam nazar değmesin, çok güzel uçuyor kerata, uçtukça daha çok seviyorum. tabi ki, yine sık sık düşmeye devam ediyor. 2. ve 3. disk setleri, bir adet pervane seti ile beraber el altında bulunması gereken yedek parçalar olarak bunlardanistiyorum.com’dan sipariş edildi. hafta sonu dağlara çıkacağız, biraz rüzgar olacak, bakalım uçabilecek mi, göreceğiz.

ez cümle, yeni oyuncağımla ilgili ilk izlenimlerim çok olumlu olduğundan, bu kadar zahmet edip upuzun bir entry kaleme aldım. ilgi duyanlar için, yeni başlayanlar, veya başlamayı düşünenler için faydası olacağına inanıyorum. parrot ar drone 2.0, son dönemde epey oyuncak alan bendenizi, psp vita’dan bile daha çok memnun etmiş bir gadget olmuştur. düşünen tüm arkadaşlara gönül rahatlığı ile öneriyorum, alabilir ve birşeyleri uçurma kontrol etme keyfine varabilirsiniz.

yukarıda uçuş tarihinin, havacılığın temel yasalarından birini hatırlattım, ilk uçuşlar her zaman zorlu, her zaman tehlikeli, risklidirler. bir başka havacılık yasamız daha var, sanki aviation history’nin gizli anayasının birinci maddesi gibi bir yasa, ”güzel görünen, güzel uçar.” drone’uma bakıyorum, güzel görünüyorsun be kaltak, güzel de uçuyorsun. seni uçurdukça daha çok seviyorum.

Exit mobile version